osteopatEmelie

View Original

Vad är normalt?

Huvudvärken som alltid kommer krypande på eftermiddagen är något du är så van vid, att du inte bryr dig särskilt mycket om den längre. Frasen “men jag har alltid lite huvudvärk” är ditt normala sedan länge. Dina kalla fingrar eller molande skuldror och ländrygg lägger du inte ens märke till längre.

När tiden i livet går så fort att vi inte längre uppfattar de förändringar som långsamt sker i våra kroppar, då är det dags att stanna upp. Men vi är så vana vid att inte innan det gör riktigt ont i huvudet, när värktabletterna inte längre har någon effekt eller när du inte längre kan använda din smärtsamma arm, söka hjälp. Vi hör inte längre, eller kanske snarare så lyssnar vi inte längre på de små men tydliga signaler som kroppen sänder oss långt innan smärtan hugger till. Hur detta kommer sig, har flera individuella förklaringar, och här är det viktigt att inte jämföra sig med andra, som ofta är fallet. Bara för att du vet eller hör att många i din närhet upplever samma sak, så betyder inte detta är det är något normalt. Termen folksjukdom är högst aktuell i vårt moderna samhälle, men förstår vi vad denna term betyder? Eller är vi så vana vid att ständigt matas med information så att vi har slutat att lyssna eller tänka igenom vad detta faktiskt betyder?

Vi blir ständigt lurade av våra visuella upplevelser, det vi ser och det vi hör är som oftast inte den inre sanningen om “ hur alla andra” mår och hur deras liv ser ut. Fasaderna speglar inte i närheten den sanning som rör sig på insidan, särskilt nu när vi blivit så duktiga på att gömma oss bakom filter på filter som även dessa erbjuds mot ett snabbt klick på mobilen.

Att ha en mage som krånglar eller att sova dåligt har näst intill gett en motsatt trend i vårt samhälle. Mirakel dieter, råkost, gluten och laktosfria produkter, supermänniskor som stiger upp kl. 04.30 för att effektivisera sin dag och klättra på karriärstegen. Vi känner alla igen de personer som verkar klara allt, som bara sover 5h per natt och ändå har nog med energi till att ha varit på gymmet när du möter dem i fikarummet kl. 8.00 på morgonen.

Vi är alla olika, och vi har alla olika behov. Med det betyder inte att en IBS (irriterad tarm) mage eller lite sömn och huvudvärk är något som är normalt för våra kroppar att leva med. Nedstämdhet, oro eller hyperaktivitet är alla tecken på att något är ur balans i oss. Vissa av oss kraschar i överväldigande känslor, andra får smärta som sitter fysiskt i kroppen utan att mentalt må särskilt dåligt, och andra bara kör på, utan att röra en min eller vara medvetna om vad dem utsätter sig för, tills dagen kommer då allt plötsligt kraschar.

Idag skall allt gå fort, till och med vårt läkande skall gå fort, så att vi hinner tillbaka i tid till gud vet vad. Vi skall kunna äta fort, därav finns vår tids största fiende redo med fast food i alla dess slag. Bilar skall gå fortare trots att vi bara får köra i en ganska låg hastighet mestadels av tiden. Köttet vi äter och grönsakerna vi odlar skall växa fort och bli stora. Vi skall ta snabba beslut och erbjuds snabba lån. Och allt detta skall din kropp och ditt välmående helst hinna med att hantera, utan att du skall behöva betala ett pris för att du trotsar naturens lagar?

Det är inte normalt att gå runt och må dåligt, att hjärtat slår tungt i bröstet, att inte kunna ta djupa andetag i lugn och ro, att vara förstoppad eller inte kunna sova gott på natten. Listan är lång, men en enkel tanke att ta med sig är att när kroppen har det bra, fysiskt och mentalt, så är den tyst. Den smärtar inte över längre perioder. Ett exempel på detta kan vara om du tex tänker på ett finger på din hand som du inte har något problem med, hur ofta tänker du på det fingret i din vardag? Förmodligen aldrig. Om du däremot blir kall om fingrarna på väg till jobbet och känner smärta i dem, så tar du på dig ett par vantar nästa gång du går hemifrån.
Tänk om du nu gjorde samma sak för dig själv med alla de andra delarna av din kropp och sinne, när något började att göra dig medveten, trötthet, smärta eller rastlöshet. Att du då försökte ta reda på vad det kan betyda och hur du bäst kan hjälpa dig själv och din kropp just här och nu, bara lite som att ta dig tid att sänka skuldrorna och ta 10 djupa andetag. Första steget i allt här är att stanna upp och lyssna. Lär dig lyssna till vad din kropp säger “SLOW DOWN”.